Hoe houden we de kust van Zuid-Kennemerland bereikbaar en leefbaar? De oplossing ligt in maatregelen die zijn bedacht door inwoners, ondernemers en bezoekers.
Van 11 november tot en met 25 november kan iedereen op die maatregelen reageren met tips en aandachtspunten. Een toelichting op deze plannen is te vinden op www.samenslimnaarzee.nl.
Om de kustgebieden van Bloemendaal en Zandvoort bereikbaar en leefbaar te houden, heeft de provincie Noord-Holland samen met de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort een maatregelenpakket samengesteld. Dit pakket is het resultaat van ideeën van bewoners, ondernemers en bezoekers. Iedereen die dat wil, kan van 11 november tot en met 25 november reageren op deze voorstellen op www.samenslimnaarzee.nl. Onder de maatregelen zijn onder andere Park & Ride-locaties met pendelbussen en verbeterde fietsroutes richting de kust. De uiteindelijke beslissing volgt in het voorjaar van 2025.
Samenwerken aan het maatregelenpakket
De bestuurders van de betrokken gemeenten en de provincie benadrukken het belang van samenwerking om de toegankelijkheid van de kust te verbeteren. “Het oplossen van alle problemen in 1 keer is niet haalbaar, maar we zetten nu wel belangrijke stappen,” aldus de bestuurders.
Belangrijkste maatregelen in het pakket:
Betere reisinformatie voor bezoekers
Bezoekers worden via borden, apps en een website geïnformeerd over reistijden en drukte, zodat zij de meest efficiënte route naar het strand kunnen kiezen.
Park & Ride-locaties met pendelbussen naar het strand
Op drukke dagen wordt een proef gestart met P+R-locaties waar bezoekers kunnen parkeren om een pendelbus naar de kust te nemen. De pendelbussen krijgen een filevrije route voor een snellere reis.
Verbeterde fietsroutes naar de kust
De fietsroute op de oude trambaan tussen station Heemstede-Aerdenhout en Zandvoort wordt opgeknapt. Ook de Zeeweg en andere fietsroutes worden veiliger en comfortabeler gemaakt.
Uitbreiding van fietsenstallingen
Aan de Kop van de Zeeweg in Bloemendaal komt een fietsenstalling voor 600 fietsen, inclusief oplaadpunten voor elektrische fietsen. Ook Zandvoort breidt de fietsenstallingen uit, waarvan enkele bewaakt zullen zijn.
Snellere busverbindingen
Ook lijnbussen krijgen op drukke dagen een filevrije route naar de kust. Mogelijk wordt het aantal buslijnen uitgebreid.
Betere bereikbaarheid met de trein
Samen met NS en ProRail worden extra en langere treinen ingezet tijdens drukke dagen. Ook wordt gekeken naar meer P+R-mogelijkheden bij stations, zoals Spaarnwoude en Halfweg.
Meer dan 200 ideeën als basis voor het maatregelenpakket
In het voorjaar van 2024 riepen de provincie en de 4 gemeenten de bewoners, ondernemers en bezoekers op om ideeën in te leveren voor een betere bereikbaarheid van de kust. Dit resulteerde in ruim 200 suggesties binnen 7 thema’s, waaronder ‘meer op de fiets, aantrekkelijker openbaar vervoer en slim autoverkeer. Elk idee werd getoetst op haalbaarheid en kosten. In juni 2024 is een eerste selectie gemaakt.
Nu is bekend welke ideeën uiteindelijk in het maatregelenpakket zijn gekomen. Sommige ideeën zijn niet verwerkt tot maatregel, zoals een reserveringssysteem voor parkeerplaatsen en gescheiden fietspaden voor snel en langzaam verkeer. Ook ingrijpende infrastructuuroplossingen, zoals een terugkeer van de tram of aanleg van kabelbanen en tunnels, vielen af vanwege de hoge kosten en praktische belemmeringen.
Meer over de gemaakte keuzes en de afgevallen ideeën is te vinden www.samenslimnaarzee.nl.
Reageren op de maatregelen tot en met 25 november
Inwoners en belanghebbenden kunnen met tips en aandachtspunten reageren op het maatregelenpakket via www.samenslimnaarzee.nl.
De reacties helpen het bestuur van de provincie en de gemeenten bij het maken van definitieve keuzes. De maatregelen worden na inbreng verder uitgewerkt en komen op een actie-agenda. Hierin staat wie welke stappen de komende jaren zetten om de kust van Zuid-Kennemerland bereikbaar en leefbaar te houden. Het uiteindelijke besluit hierover volgt in februari 2025.